Dit zijn de fiscale wijzingen voor de vastgoedsector
Prinsjesdag betekent traditiegetrouw weer de nodige fiscale wijzigingen voor de vastgoedsector. Fiscaal juristen Mehdi el Manouzi, Sebastiaan Wijsman en Joost Boon van Dentons zetten ze op een rij.
Overdrachtsbelasting niet 9, niet 10,1 maar 10,4 procent: dit levert het de schatkist op
Het wordt een steeds kostbaardere aangelegenheid om vastgoed van eigenaar te laten wisselen. Per 1 januari 2021 had de overheid het tarief voor de overdracht van panden (koopwoningen uitgezonderd) al verhoogd van 2 naar 8 procent. Begin 2022 werd duidelijk dat het kabinet de overdrachtsbelasting naar 9 procent wilde verhogen.
Maar dat vindt Rutte IV niet genoeg. In de Voorjaarsnota kondigde de regering al een verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,1 procent aan. In de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota is dat nog iets hoger: 10,4 procent.
Wat levert dat de schatkist op? Redacteur Peter Hanff zocht het uit.
Haags paniekvoetbal: kabinet holt van crisis naar crisis
Wie ingrijpende maatregelen om de wooncrisis te bestrijden had verwacht, kwam deze Prinsjesdag bedrogen uit. Het kabinet had nu even een ander brandje om te blussen: de energiecrisis. Zo holt dit kabinet machteloos achter iedere crisis aan, schrijft Servaas van der Laan.
Kabinet haalt streep door vastgoed-fbi
De fiscale beleggingsinstelling (fbi) voor vastgoed heeft in haar huidige vorm de langste tijd gehad. Die mag straks niet meer direct in beleggen in vastgoed. Voor een grote partij als Wereldhave komt het plan als een grote verrassing.
Voordelig de vastgoedportefeuille doorgeven aan volgende generatie kan straks niet meer
Een vastgoedportefeuille doorgeven aan erfgenamen via de voordelige Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kan straks niet meer. Het kabinet wil verhuurd vastgoed altijd aanmerken als beleggingsvermogen waardoor het buiten de regeling valt.
Verkoopwinst opgeknapt pand mogelijk zwaarder belast
Beleggers die panden opkopen, opknappen en deze vervolgens met winst te verkopen, worden in de toekomst mogelijk zwaarder belast in box 1. Dit blijkt uit een voetnoot in de Miljoenennota.
Reactie makelaars en bouwers op Miljoenennota
Zorgen en scepsis voeren de boventoon in de reacties van makelaars en bouwbedrijven op de miljoenennota. Waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen is bezorgd over de woningnood: 'Beleggers en ontwikkelaars stellen zich terughoudend op bij de realisatie van projecten waardoor de doorstroming stokt.' Bouwend Nederland mist vooral een concrete uitwerking van de bouwplannen.
Compensatie voor ondernemers
Ook ondernemers krijgen compensatie voor de hoge energierekening. De maximale tarieven voor gas en elektriciteit die het kabinet wil invoeren, gaan ook gelden voor middelgrote en kleine ondernemingen die op grond van hun verbruik in aanmerking kwamen voor korting op hun energiebelasting. Wel maken belangenverenigingen zich zorgen over de zwaardere lasten waar ondernemers mee te maken krijgen.
Meer geld naar woningbouw
De vraag naar woningen is groot, maar de bouw ervan blijft achter. Het kabinet maakt daarom bijna 11 miljard euro beschikbaar voor investeringen in betaalbare woningen. Vanaf 2023 wordt tien jaar lang 100 miljoen euro vrijgemaakt voor de Woningbouwimpuls.
Green Building Council: meer nodig dan pijnstiller
De Dutch Green Building Council (DGBC) is blij met het noodpakket om Nederlanders de winter door te helpen, maar noemt het vooral een 'pijnstiller'. Directeur Annemarie van Doorn wil graag structurele plannen zien voor de 7 miljoen woningen in ons land.
Vastgoedmarkt Prinsjesdagdebat 2022
Traditiegetrouw worden tijdens Prinsjesdag ambitieuze plannen voor de woningmarkt bekendgemaakt door het kabinet. Het is intussen ook traditie geworden dat marktpartijen vervolgens ietwat chagrijnig op die plannen reageren. Er wordt dus vooral over en niet met elkaar gesproken over hoe we de woningnood in Nederland gaan oplossen.
Dit jaar gaan we het anders doen. Na eerdere debatten tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en Gemeenteraadsverkiezingen organiseerde Vastgoedmarkt opwoensdag 21 september het allereerste Prinsjesdagdebat. Marktpartijen gaan hier in debat met de overheid. Naast het debat hebben we per deelnemer interessante gesprekken over de gevolgen van de kabinetsmaatregelen.
Tip:
- Bekijk hier het debat terug (alleen toegankelijk voor abonnees)
- In gesprek met Kaj Deana, manager Strategy & Research bij Heimstaden "We hopen dat Hugo de Jonge tot inkeer komt."
- In gesprek met Marja Appelman, directeur woningbouw van het ministerie van BZ "Marktpartijen moeten ook kijken naar wat ze wél kunnen doen."
- In gesprek met Harm Janssen, directeur BPD "Genoeg gepraat nu, aan de slag."
- In gesprek met Bartjan Zoetmulder, tax partner bij Loyens & Loeff "Dalende prijzen beleggingswoningen onvermijdelijk."