Afgelopen week werd afgetrapt met het woonprotest in Amsterdam. Duizenden vooral jonge actievoerders protesteerden tegen de woningnood in Nederland.
Woonprotest
Zondag verzamelden zich duizenden actievoerders in het Westerpark in Amsterdam. Zij protesteerden tegen de hoge prijzen en schaars aanbod op de woningmarkt. 'Wonen is geen markt' en 'weg met huisjesmelkers' waren leuzen die regelmatig te horen waren. Onze verslaggever Ariana Manduzai maakte onderstaande reportage en schreef dit verslag.
Nu is er natuurlijk enige nuance aan te brengen in het verhitte woningmarktdebat. Emeritus hoogleraar vastgoedeconomie Peter van Gool schreef daar deze week een goed stuk over op Vastgoedmarkt. Het toeschuiven van de zwarte piet aan beleggers is natuurlijk symboolpolitiek, en wie een oplossing zoekt, moet verder kijken dan dat, schrijft Van Gool terecht.
Toch denk ik dat we goed naar de actievoerders moeten luisteren. Zij voelen de pijn, moeten de hoge huren betalen, kunnen hierdoor nauwelijks sparen en zien koopwoningen steeds verder uit zicht geraken. De gemakkelijke reflex is om in de verdediging te gaan en te zeggen: ja, maar dit gaat niet over mij. Maar misschien moet iedereen eens bovenstaand filmpje bekijken en zich bedenken: wat kan ik doen om de situatie beter te maken? Politiek sentiment en symboolpolitiek, daar kun je weinig aan veranderen. Het enige waar je invloed hebt, is je eigen gedrag. Wat ga jij vandaag doen om de woningnood te bestrijden?
Belangrijke uitspraak huurkorting
Deze week werd een belangrijke uitspraak gedaan met betrekking tot de verdeling van de lasten tussen huurder en verhuurder in de coronacrisis. Dam Square hoeft Swissôtel maar een fractie van de huurkorting te geven die de rechtbank Amsterdam eerder in een kort geding had toegekend. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam bepaald.
De crux zit in de manier waarop het hof rekening hield met de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) bij de bepaling van de huurkorting. Het gerechtshof overwoog dat Swissôtel voor de periode januari tot en met mei 2021 aanspraak maakt op een hoger bedrag aan TVL dan de vaste lasten in die periode. Daarom kreeg Swissôtel over die periode helemaal geen huurkorting.
Over de maanden november en december 2020 lag de TVL wel lager dan de vaste lasten. Volgens het hof moet die TVL niet worden opgeteld bij de omzet, maar afgetrokken van de totale vaste lasten. Want: ‘Indien en voor zover een huurder voor de huurlast wordt gecompenseerd door de overheid, heeft dat immers effect’ op wat de huurder kan betalen.
De uitspraak is een nieuwe stap in een juridische strijd tussen huurder en verhuurder. Omdat het nog onbekend terrein is, is dit voor juristen razend interessant. Gelukkig zie je dat de meeste huurders en verhuurders er gezamenlijk, zonder tussenkomst van advocaten, uitkomen. En zo hoort het natuurlijk ook.
Weer gerommel bij Funda
Het blijft rommelen rond de grootste huizensite van Nederland. Vanwege een interne discussie over de toekomst van het bedrijf, stapte ceo Quinten Schevernels deze week op. NVM Holding, grootaandeelhouder van Funda, rolt na het aangekondigde vertrek van ceo Quintin Schevernels de eerder in gang gezette strategie verder uit. Onderdeel van die strategie is een ‘nieuwe strategische minderheidsaandeelhouder’.
Punt van dispuut is al jarenlang NVM als meerderheidsaandeelhouder aan de ene kant en de minderheidaandeelhouders aan de andere kant. Die laatste groep wil de aandelen verkopen aan een grote partij. Enerzijds omdat zij willen cashen, anderzijds omdat zij denken dat dit beter is voor de toekomst van Funda. Maar de NVM wil hier vooralsnog niets van weten. Verslaggever Ariana Manduzai sprak meerdere betrokkenen en maakte de volgende analyse.
Persoonlijk denk ik dat Funda rijp is voor een volgende fase, een volwassen huizenplatform waar niet het belang van makelaars, maar het belang van de huizenzoeker voorop staat. Uiteindelijk is dat namelijk ook in het belang van Funda en de aangesloten makelaars. Maar daarvoor zal de NVM een stap opzij moeten doen, en het is zeer onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren.
Betaalbare woningen, het kan nog in Amsterdam
Redacteur Woningen Robert Paling trok naar Amsterdam deze week om te kijken aan de Noord-kant van het IJ hoe daar op grote schaal woningen worden gerealiseerd. En jawel, het kan nog, betaalbare woningen bouwen in Amsterdam. Hoe? Dat lees je in zijn verslag.
Weer heerlijke podcasts
Het was weer een mooie podcastweek op Vastgoedmarkt. Mats en Guido hadden een heerlijk gesprek met Willem Slager van DHG in de podcast Jong Geleerd en Oud Gebouwd. En zelf sprak ik met Claudia Heimensen 'topwijf' Annelou de Groot die een bewogen jaar had bij IWG voor de podcast Vastgoedvrouwen. Blijf de podcasts van Vastgoedmarkt in de gaten houden, iedere week verschijnen er weer nieuwe afleveringen in jouw favoriete podcast-app!
In het kort..
- Grote bedrijven weer voor de helft naar kantoor
- Hotelmarkt hoopt op snel herstel na desastreus jaar
- Britse inflatie op hoogste niveau in 9 jaar
- Studenten Fresh lezen voortaan Vastgoedmarkt
Transacties
Natuurlijk waren er afgelopen week ook weer een aantal interessante deals. Vastgoedmarkt selecteerde de belangrijkste transacties. Je vindt ze hier.
Meer transacties zien? Die vind je hier!
Dat was hem weer voor deze week. Goed weekend en tot snel op vastgoedmarkt.nl!
Servaas van der Laan, hoofdredacteur Vastgoedmarkt