Grote banken minder happig op transformatie van winkel naar woning

Grote banken minder happig op transformatie van winkel naar woning

Transformatie van winkel naar woning is een oplossing waarbij het mes aan twee kanten snijdt: minder leegstand en iets minder woningnood. Banken willen volgens Jan Willem van Roggen van NIBC best meedenken, waarbij een beperkte exposure in retail helpt.

Peter Hanff en Robert Paling spraken met Van Roggen, hoofd Vastgoed & Infrastructuur bij zakenbank NIBC, in de tweede aflevering van Transfomers, dé podcast van Vastgoedmarkt over transformatie. Van Roggen geeft op de vraag of het voor een pandeigenaar makkelijk is om aan financiering voor een transformatie te komen aan dat NIBC graag meedenkt over binnenstedelijke herontwikkeling van winkels.

Goed trackrecord

'We vinden dat we daar een bepaalde maatschappelijke rol in hebben. Het voordeel van binnenstedelijke winkels is vaak dat die op goede locaties liggen, dus dat zijn ook goede locaties voor wonen. In het verleden hebben we veel kantoren getransformeerd naar woningen en we kijken nu actief, samen met klanten, om winkels en winkelcentra te transformeren naar deels woningen. Dat zijn vaak de wat kleinere winkelcentra. Gemakkelijk is dat (het verkrijgen van financiering - RP) op zich wel, maar het hangt er wel vanaf wie je bent. Wij doen het met een heel selectief aantal klanten die we goed kennen en waarvan we weten dat ze een goed trackrecord hebben.'

Nederlandse Banken

Van Roggen beschouwt het financieren van transformatie als 'typisch iets voor een Nederlandse bank. 'Als je het het hebt over vastgoedfinanciering heb je het over vier, vijf partijen. Dus er zijn niet veel Nederlandse banken, maar ze zijn er wel.'

En als we het over die vier of vijf banken hebben, hoe groot is de bereidheid om in die grote projecten te stappen?

Van Roggen: 'Ik denk dat die bereidheid over het algemeen bij de grotere banken wat beperkt is. Dat heeft er alles mee te maken dat de grote banken veel retail in hun boeken hebben. Ik verwacht niet dat ze daar erg in willen uitbreiden.'

Kijken naar goede deals

Dergelijke legacy issues heeft NIBC volgens Van Roggen niet. 'NIBC heeft vanuit haar recente historie eigenlijk heel weinig uitstaan aan winkelvastgoed. De afgelopen jaren was winkelvastgoed een beetje de flavour of the day van de grote banken. Die wilde dat dus financieren tegen hoge leverage en lage prijzen. Wij hebben geen ballast, geen winkelvastgoedproblemen. We hebben in coronatijd dus ook niet hoeven afschrijven, de huur moeten verlagen of een rente- of aflossingsvakantie moeten verlenen. Wij staan er dus wat meer vrij in en we kunnen nu kijken naar goede deals.'

Weten welke inschatting Jan Willem van Roggen maakt van de werkvoorraad aan winkels die woning worden? En welke mogelijkheden er zijn om een transformatie te financieren? Luister hier naar de tweede aflevering van Transformers, dé podcast over panden met potentie.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.