Corona heeft de vastgoedsector in het hart getroffen

Corona heeft de vastgoedsector in het hart getroffen
Servaas van der Laan

Precies een jaar geleden beleefde ik op de Expo Real in München mijn vuurdoop in de vastgoedsector. Met zijn honderden op elkaar aan de bitterballen en het bier op de stand van Holland Metropole en 's avonds tegen elkaar aan zweten in de Ratskeller. Als ik had geweten dat het voorlopig de laatste keer zou zijn, had ik er nog meer van genoten, schrijft hoofdredacteur Servaas van der Laan.

Dat menselijk contact cruciaal is in een wereld die draait om stenen, werd me toen wel duidelijk. ‘Je kunt vastgoed nu eenmaal niet aan jezelf verkopen’, fluisterde iemand tijdens een borrel. Corona treft deze sector niet alleen financieel, maar ook vooral in het hart. We kunnen niet meer doen wat we het liefste doen. Want hoezeer we allemaal gewend zijn geraakt aan die Zoom- en Teams-schermen, een volledige vervanging voor een van de belangrijkste levensbehoeften van de mens, sociaal contact, is het natuurlijk niet.

Als iemand dat kan weten, is het Peter Schreuter wel. Precies een jaar voor de corona-uitbraak kocht hij de Provada. Hij heeft geknokt voor wat hij waard was, maar een echte Provada organiseren bleek dit jaar gewoon niet te doen. Een jaar zonder Expo, zonder Mipim, zonder Provada. Ach, er zijn ergere dingen in de wereld, maar de jeu gaat er zo langzaamaan wel een beetje vanaf.

Gelukkig is aan die andere levensbehoefte van de mens, de behoefte aan informatie, geen einde gekomen. Sterker, we zien sinds de coronacrisis een aanzienlijke stijging van de traffic op vastgoedmarkt.nl. Toen we in januari een nieuwe strategie uitrolden met een sterke focus op online kwaliteitsjournalistiek hadden we niet kunnen hopen, dat het zo hard zou gaan. Zo zie je maar weer dat elke crisis ook zijn kansen biedt.

Zo biedt Vastgoedmarkt tijdens de Provada-dagen op 3, 4 en 5 november een inhoudelijk en uitgebreid programma dat live te volgen is via Provada Live. En natuurlijk staat ook deze Provada special en Outlook 2020 weer bomvol met prachtige en zeer relevante verhalen zoals over de toekomst van het kantoor, de uitblijvende crisis op de woningmarkt en het verhaal van de gemeente Hengelo die de coronacrisis aanwendt om leegstand in de binnenstad rigoureus aan te pakken. En natuurlijk vindt u ook aansprekende interviews met winnaar van de Vastgoedmarkt Oeuvreprijs Jaap Blokhuis, toparchitect Ben van Berkel en met Patrick Kanters en Guido Verhoef van pensioenbeleggers APG en PGGM. Een heerlijke special kortom die deze akelige crisis hopelijk voor even doet vergeten.

Lees hier de digitale Provada Special 2020.

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.