‘Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een stevige positie op de vastgoedmarkt. Daarmee kunnen we een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen van het regeerakkoord. Maar dat kunnen we niet alleen. We willen daarom met partners samenwerken om regionale en lokale initiatieven te stimuleren. Daar gaat dit ontwikkelprogramma over.’ Dat zegt Knops in het onlinemagazine van Rijksvastgoed.
Volgens Knops staat het programma er goed voor. ‘We hebben het afgelopen jaar binnen de verschillende projecten grote stappen gezet. Zo heb ik, samen met de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag in het najaar van 2018 de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag ondertekend. Een programma waarmee we in het centrum van Den Haag een duurzame omgeving willen creëren. We gaan daar niet één enkel gebouw verduurzamen, maar pakken een heel gebied aan om zo kosten te besparen en tientallen gebouwen tegelijk te vergroenen. Dit project is de eerste gebiedsgerichte aanpak van de energietransitie door verschillende bestuurslagen en met private partijen. Goed om te zien dat steeds meer partijen zich aansluiten en we dus nog meer massa met elkaar kunnen maken.’
Bijdrage woningbouw
Er staan acht voorbeeldprojecten genoemd in het ROP. (1. EnergieRijk Den Haag 2. Voormalig vliegkamp Valkenburg 3. Moreelse tuinen, Utrecht 4. Skills in de stad Maastricht/Leeuwarden, 5. Almere 2.0, 6. Huisvesting Arnhem, 7. Grondgebruik Flevoland, 8. Windpark Streepland (A16)).Welk project springt er op dit moment voor u uit? ‘Ik vind het belangrijk om met rijksvastgoed een bijdrage te leveren aan woningbouw. In Almere zijn al mooie resultaten behaald, er zijn sinds de start van het project 600 woningen op Oosterwold in aanbouw of gerealiseerd. In totaal zullen hier 15.000 woningen komen. Ook werken we samen met de regio aan de voorbereiding van een studie voor verschillende scenario’s voor versnelde woningbouw op en bij Pampus en hieraan gekoppeld varianten voor een eventuele IJmeerverbinding. Maar er zijn meer resultaten te benoemen. Kijk naar de voormalige vliegbasis in Valkenburg: eind 2018 is er een bestuursakkoord ondertekend dat de basis legt voor de plannen om hier de eerste 1.000 tot 1.500 woningen te bouwen. Dit zijn voorbeeldprojecten. Ze leveren resultaat op, maar dienen ook als inspiratie voor nog meer voorbeelden en nieuwe projecten.’
Volgens de staatsecretaris zijn de ambities groot en kunnen ze het best op regionaal gebied aangepakt worden. Door op een slimme manier met vastgoed om te gaan kan het Rijksvastgoedbedrijf aan maatschappelijke doelstellingen bijdragen, ook als deze doelstellingen primair bij een ander departement liggen. Een effectieve invulling van deze koers vraagt wel om goede samenwerking, zowel binnen het Rijk als met partners in de regio. Een goed voorbeeld is de bijdrage van rijksvastgoed aan de woningbouwopgave, verduurzaming en het verhogen van de kwaliteit van de stedelijke leefomgeving.
Wie gaat het ROP betalen?
‘De gebruiker bepaalt en betaalt. Gebiedsgericht werken zoals in de ROP-projecten wordt echter meer regel dan uitzondering. Als ik kijk naar de nieuwe Omgevingswet en naar de contouren van de nieuwe Nationale Omgevingsvisie (NOVI) dan wordt deze manier van samenwerken de norm. Ik vind het logisch dat een professionele publieke vastgoedorganisatie als het Rijksvastgoedbedrijf daarin voorop loopt. Overigens kosten niet alle projecten geld. Met projecten rondom duurzame energieopwekking kun je geld terugverdienen.’ Eerder zei Knops in een interview op de Provada: 'Maatschappelijk rendement sluit financieel rendement niet uit'.