Vastgoedmanagers laken onderzoek naar kwaliteit

Vastgoedmanagers laken onderzoek naar kwaliteit

De bij VGM NL aangesloten vastgoedmanagers herkennen zich niet in het beeld dat door Heyday Facility Management en huisvestingsadviseur Solved  wordt geschetst van de kwaliteit van de dienstverlening van vastgoedbeheerders aan zakelijke huurders.

Uit onderzoek van Heyday en Solved kwam onlangs voren dat met name onvrede over het contact ertoe leidt dat slechts 7 procent van de huurders van zakelijke locaties hun beheerder zouden aanbevelen aan relaties. De onderzoekers constateerden dat de relatie tussen huurders en vastgoedbeheerders 'op losse schroeven' zou staan.  Zo gaf 55 procent van de huurders aan hun beheerder absoluut niet aan te bevelen.

'Over het algemeen tevreden'

Volgens VGM NL is het onderzoek te beperkt voor representatieve uitspraken. De brancheorganisatie wijst erop dat de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op de respons van 133 zakelijke huurders. VGM NL leden beheren gezamenlijk 10,8 miljoen m2 commercieel onroerend goed, verdeeld over 1157 winkels, 787 kantoren en 647 bedrijfsruimten. In totaal gaat hem 2591 zakelijk, 'over het algemeen tevreden' huurders.

'Schadelijk voor beroepsgroep'

Deze respons op de enquête is, naar onze mening, veel te beperkt om representatieve uitspraken op te baseren en is daarmee schadelijk voor de beroepsgroep’, zegt VGM NL directeur Ilse Kaandorp. ‘Daarbij komt dat het niet duidelijk is of het over single tenant of multi tenant gebouwen gaat. Ook kan iedereen de enquête (meerdere keren) invullen, er is niet gericht uitgevraagd. Hierdoor kunnen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van het onderzoek worden gezet. Het feit dat er slechts door 133 huurders is gereageerd, terwijl de vragenlijst nog steeds openstaat, geeft aan dat de belangstelling van zakelijke huurders voor deze enquête heel klein is. We weten niet of de specifieke vastgoedmanagers leden zijn van VGM NL. En ook weten we niet over hoeveel verschillende verhurende partijen het werkelijk gaat. Al met al is het onderzoek in onze ogen niet duidelijk genoeg.’

'Waar nodig verbeterd'

Wel geeft ze aan het jammer te vinden dat huurders niet tevreden zijn met de dienstverlening van een aantal beheerders. 'VGM NL streeft ernaar dat onze leden altijd een hoge dienstverlening verrichten naar hun huurders. De klanttevredenheid van zakelijke huurders wordt regelmatig door zowel vastgoedeigenaren als VGM NL vastgoedmanagers getoetst. Op basis van de informatie uit die klanttevredenheidsonderzoeken worden VGM NL vastgoedmanagers periodiek beoordeeld en wordt de dienstverlening waar noodzakelijk verbeterd.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.

De Binckhorst. Foto: Vorm

De grootste projecten van 2025: van bedrijventerrein naar groene woonwijk

Bezwaarprocedures, schaarse grond, gestegen prijzen en personeelstekorten bij gemeenten: anno nu is projectontwikkeling allesbehalve eenvoudig. Toch zijn er nog steeds partijen die het aandurven. Welke grote projecten worden komend jaar opgeleverd? Vandaag de eerste plek: van bedrijventerrein naar groene woonwijk.

The Ensemble. Foto: Wonam

De grootste projecten van 2025: mixed-use hoogbouw in Amsterdam

Bezwaarprocedures, schaarse grond, gestegen prijzen en personeelstekorten bij gemeenten: anno nu is projectontwikkeling allesbehalve eenvoudig. Toch zijn er nog steeds partijen die het aandurven. Welke grote projecten worden komend jaar opgeleverd? Vandaag plek twee: mixed-use hoogbouw in Amsterdam.

Het historische postkantoor in Rotterdam. Foto: Shutterstock / Lena Maximova

De grootste projecten van 2025: de herontwikkeling van een historisch postkantoor

Bezwaarprocedures, schaarse grond, gestegen prijzen en personeelstekorten bij gemeenten: anno nu is projectontwikkeling allesbehalve eenvoudig. Toch zijn er nog steeds partijen die het aandurven. Welke grote projecten worden komend jaar opgeleverd? Vandaag plek 3: de herontwikkeling van het historische postkantoor in Rotterdam.

Het nieuwe Intergamma distributiecentrum in Tiel. Foto: Montea

De grootste projecten van 2025: een distributiecentrum met genoeg stroom voor 3.600 huishoudens

Bezwaarprocedures, schaarse grond, gestegen prijzen en personeelstekorten bij gemeenten: anno nu is projectontwikkeling allesbehalve eenvoudig. Toch zijn er nog steeds partijen die het aandurven. Welke grote projecten worden komend jaar opgeleverd? Vandaag plek 4: het nieuwe distributiecentrum van Intergamma.