Het gaat om de projecten Imagewharf in Amsterdam (Steengoed, Imagewharf), Noordgebouw in Utrecht (Dura Vermeer en Vorm Ontwikkeling), Rhapsody in West in Amsterdam (SBB – M.J. de Nijs, Tangram Architekten) en Cultuurcentrum Zinder in Tiel (Gemeente Tiel, De Zwarte Hond).
De award is een prijs voor de meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van stad of dorp. De verkiezing is een initiatief van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en het vakblad Vastgoedmarkt.
De jury werd (wordt) op vrijdag 26 april 2019 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op 6 juni 2019 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.
Vijfkoppige vakjury
De vijfkoppige vakjury wordt gevormd door bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk van de Kamer van Koophandel, directeur Vastgoed Nicole Maarsen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, emeritus-hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw (TU Delft), architect/eigenaar Robert Winkel van Mei Architects en Vastgoedmarkt-hoofdredacteur Johannes van Bentum.
Initiatief
De prijs ging in 2018 naar het gebiedsontwikkelingsproject Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam. In 2017 won het transformatieproject Gasthuyspoort in Breda van de lokale ontwikkelaar Maas-Jacobs Vastgoed. In 2015 viel het project De Hallen in Amsterdam in de prijzen, een jaar eerder werd de gebiedsontwikkeling Rotterdam Central District door de vakjury uitverkoren. In 2013 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan het project Inverdan in Zaanstad.
De StiB Award startte in 2013 als initiatief van vastgoedmanager WPM Groep ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze onderneming. Vastgoedmarkt was vanaf het begin als mediapartner bij de prijs betrokken. Sinds 2016 draagt Syntrus Achmea de prijs.
Imagewharf, Amsterdam
Het kantorencomplex Imagewharf (Steengoed, Imagewharf, Hercuton, Allard Architecture, Affaire d’Architecture) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.
Huurders in deze creatieve hub van 17.500 m2 op een boogscheut van de Amsterdamse Jordaan heten members. Deze members delen deze stadsoase met food & beverage, expressie- en presentatieruimtes, glasvezel-internet, e-cars en e-bikes, een stadspark en daktuinen. Binnen en buiten is er plek om te werken, presenteren, netwerken, ontspannen en sporten. Het honk voor creatieven ligt aan de Rigakade 20 en Danzigerbocht 41-45 in de Amsterdamse Houthavens.
Imagewharf omvat drie grote panden: het Ontwerpgebouw (opgeleverd in november 2017), het Werkgebouw en het Studiogebouw (juli 2018). Het Ontwerpgebouw is van de hand van Allard Architecture, De andere twee gebouwen werden ontworpen door Affaire d’Architecture. De gebouwen zijn opgedeeld in diverse multifunctionele vertrekken in de vorm van werkplaatsen, ateliers en loft offices.
De afmetingen zijn zeer divers. Kantoren van 90 m2 voor drie mensen, een gehele vloer van 1.600 m2 voor tachtig man en ambachts- en atelierruimtes van 100 tot 500 m2. Er is een ruime (overdekte) parkeergelegenheid voor auto en fiets.
Het Ontwerpgebouw werd al tijdens de bouw verkocht aan een groep particuliere beleggers. Dit pand bestaat uit vier bouwlagen bovenop een parkeerlaag. Ook de overige panden kwamen na oplevering in handen van particuliere beleggers.
De panden zijn volledig uitgevoerd in prefab-beton in een karakteristieke loft-architectuur. Kenmerkend hierbij zijn de grote ruimtes, hoge plafonds en een grote hoeveelheid lichtinval waarbij de installaties onderdeel uitmaken van de architectuur. Dit pand bestaat uit vier bouwlagen bovenop een parkeerlaag.
Het complex is volgens de ontwikkelaar uniek in zijn soort door een bijzondere alzijdigheid van alle drie de gebouwen, zeer doelmatige buitenruimtes en een dubbel maaiveld - tuinen en daken maken onderdeel uit van het plan. In het ontwerp is duurzaam gebruik gemaakt van materialen en installaties.
Noordgebouw, Utrecht
Het kantorencomplex Noordgebouw in Utrecht (Dura Vermeer Vastgoed, Vorm Ontwikkeling en NIC Re development) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen gaf op 7 maart 2017 met een feestelijke handeling het startsein voor bouw van het multifunctionele Noordgebouw (23.0000 m2). Een kleine vier jaar eerder konden marktpartijen zich inschrijven op een door de gemeente nauw omschreven project op deze prominente plaats.
Het Noordgebouw ligt direct naast het station Utrecht Centraal en tegenover Hoog Catharijne. Het gebouw vormt een verbindend element in het stationsgebied en bestaat uit de functies kantoren, wonen, retail en een hotel met horeca. Het ontwerp is van Monk Architecten, gerealiseerd door Dura Vermeer.
Het hotelgedeelte heet toepasselijk ‘Utrecht City’ en is gekocht door Inntel Hotels. Het is een viersterrenhotel met 162 kamers uitgerust met sauna’s en whirlpools. Op de begane grond en eerste verdieping bevindt zich het restaurant. Op de bovenste, elfde verdieping bevinden zich vergader- annex feestzalen, wellness-ruimte met sauna’s en een zwembad.
Ook het flex-kantoorconcept Creative Valley van ondernemer Laurens van Doorn huurt het in Noordgebouw een combinatie van 8.500 m2 kantoorruimte en appartementen. Het is de tweede vestiging van Creative Valley in Nederland.
Ahold huurde eind 2017 huurde voor zijn supermarktketen Albert Heijn al winkelruimte in het pand. Het betreft een winkel van 1.300 m2, direct aan het nieuwe stationsplein van Utrecht. De supermarkt werd als eerste deel van het gebouw in september 2018 door de bouwer opgeleverd.
Rhapsody in West, Amsterdam
De woongebouwen van het complex Rhapsody in West in Amsterdam (SBB – M.J. de Nijs, Tangram Architekten) zijn door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.
De vijf woongebouwen liggen aan het Jan van Schaffelaarplantsoen in Amsterdam Nieuw-West langs pal de ringweg A10, op de grens met de Kolenkitbuurt. Het vormt een sluitstuk op de ontwikkelingen rondom het nieuwe Bos en Lommerplein en het bruggebouw over de A10. In juni 2014 startte Stadsdeel West/Gemeente Amsterdam een selectieprocedure waaruit in het voorjaar van 2015 M.J. De Nijs Projectontwikkeling met het plan Rhapsody in West als winnend ontwerp uit de bus kwam.
Het nieuwe stukje stadswijk, ontworpen door Tangram Architekten, bestaat uit 239 vrije sector-appartementen (middensegment huur) verdeeld over vijf gebouwen en 400 m2 aan commerciële ruimte. Daarnaast zijn er ruim 196 parkeerplekken voor zowel bewoners als hun bezoekers in een half verdiepte garage. De bouw ging in 2016 van start. Het project combineert een hoge bouwdichtheid met veel ruimte voor groen en water. Daarnaast is Rhapsody een ontmoetingsplek voor de buurt.
De gebouwen zijn aangesloten op het stadswarmtenetwerk en de daken liggen vol met zonnepanelen. Ook wordt er een vorm van Warmte Koude Opslag in de bodem toegepast. Naast duurzaamheid, scoort de ontwikkeling goed op het gebied van inpassing binnen de omgeving en inrichting van de openbare ruimte. Het nieuwbouwproject behoudt het open karakter van het plantsoen en er is ruimte voor groen. Huidige en nieuwe bewoners hebben een rol bij het invullen van het binnenterrein.
Het binnenterrein met zijn tuin en vijvers is vrij toegankelijk. Het biedt onder meer toegang tot de Kas, een nieuwe ontmoetingsplek. Hier activiteiten georganiseerd voor zowel bewoners als de buurt. In het complex is een logeerhuis voor bezoekende familieleden, een wens van de buurt, waar ruim zeventig procent van allochtone afkomst is. Ook is er een koffiehuis met een spullenbibliotheek, waar cursussen, huiswerkbegeleiding en andere activiteiten mogelijk zijn. Eigenaar CBRE Global Investors heeft daarnaast vijf community managers aangesteld die op het terrein wonen en als schakel dienen tussen de bewoners en de buurt.
Zinder, Tiel
Het cultuurcentrum Zinder in Tiel (Gemeente Tiel, De Zwarte Hond) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.
Tussen de binnenstad en de Waal heeft Tiel een nieuw cultuurgebouw gekregen: Zinder. Het nieuwe cultuurcluster zindert, bruist en prikkelt en nodigt de bewoners van Tiel en omgeving uit om mee te doen met muziek- of dansles, een schildercursus, boeken lenen, repeteren met een bandje of het bezoeken van een popconcert.
Het centrum voor de kunsten Zinder Educatie is gehuisvest in de ‘gouden lampion’, die als het ware zweeft boven het cultuurpodium. Daarnaast staat een robuust, natuurstenen volume waarin de bibliotheek is gevestigd. Een centrale, lichte entreehal vormt de schakel tussen de twee delen. Hier ontmoeten bezoekers elkaar. Verzonken onder de lampion ligt de multifunctionele zaal voor 320 mensen. Onder het gehele gebouw en het cultuurplein ligt een vierlaagse parkeergarage.
Het gebouw is zo ontworpen dat vanuit de centrale hal die zich uitstrekt over de gehele hoogte van het gebouw alle gebruikers van het cultuurcluster samen komen. De bibliotheek staat in open verbinding met de hal en direct naast de hoofdentree is een café. De kunstuitleen stelt er zijn nieuwste aanwinsten tentoon en het toeristisch informatiepunt en het Tielse archief hebben er hun balies. De sculpturale trap is de blikvanger die de toegang vormt naar de ateliers, lokalen en kantoren op de verdiepingen. Ook de multifunctionele zaal heeft een entree vanuit de centrale hal, zodat deze bijvoorbeeld ook als tentoonstellingsruimte kan worden gebruikt.
De parkeergarage zorgt ervoor dat het voormalige parkeerterrein aan de Waal voortaan gebruikt kan worden voor evenementen. Door de entree van de garage los te knippen van het gebouw, heeft de binnenstad een nieuwe entree gekregen. Bezoekers van Zinder, maar ook van het naastgelegen Schouwburg & Filmtheater De Agnietenhof en het centrum, kunnen hier parkeren. Zinder laat zien dat een cultuurpodium meer voor een stad kan betekenen. Door het samenbrengen van verschillende cultuurfuncties, toevoegen van woningen en het integreren van een parkeervoorziening is de aantrekkelijkheid van de stad verbeterd.
Dit artikel staat in Vastgoedmarkt van april 2019.