De vereniging met de onmogelijk lange naam, kent een uitzonderlijk korte ledenlijst. Welgeteld zes leden telt de Dutch REIT Association, zoals zij internationaal ook wel bekendstaat. De belangenvereniging, die de publiciteit lange tijd schuwde, zag tien jaar geleden, in juli 2008, het levenslicht.
Gevraagd naar successen van de achterliggende jaren wijst verenigingsvoorzitter Evert Jan van Garderen – in het dagelijks leven cfo van Eurocommercial Properties – op de verschillende aanpassingen die de fiscale beleggingsinstelling (FBI) heeft ondergaan. De laatste vernieuwing dateert alweer van 2014. FBI’s zijn geen passieve beleggingsinstellingen meer. Zij mogen vastgoedprojecten ontwikkelen voor eigen portefeuille en diensten verrichten voor huurders, mits deze ondergebracht zijn in belaste dochterondernemingen. Hij bestrijdt dan ook de vaak gehoorde opvatting dat de FBI in zijn huidige opzet achterhaald is. ‘Ik denk dat we met het huidige FBI-regimestructuur redelijk uit de voeten kunnen’, zegt hij in het monumentale Eurocommercial Properties-kantoor in de Gouden Bocht van de Amsterdamse Herengracht.
Ook wist de vereniging met stille diplomatie te bereiken dat de Nederlandse beursgenoteerde vastgoedsector niet onder de reikwijdte kwam te vallen van de enkele jaren geleden geïntroduceerde Europese richtlijn AIFMD, stelt Van Garderen. Maar reden tot uitbundig feestgedruis rond het 10-jarig bestaan heeft de vereniging beslist niet. Nederlandse beursgenoteerde vastgoedfondsen presteren al jaren ondermaats, en dit ondanks de uitbundig bloeiende Nederlandse economie.
Als belangrijke verklaring voor de ‘Dutch Discount’, zoals analisten dit fenomeen ook wel handzaam noemen, wijst Van Garderen erop dat de meeste Nederlandse fondsen, net als Eurocommercial Properties, in winkelvastgoed beleggen en sterk getroffen worden door het negatieve sentiment bij beleggers in verband met de opkomst van e-commerce.
Grootste kwestie in dit jubileumjaar is de vorig jaar oktober in het regeerakkoord aangekondigde maatregel om directe beleggingen in Nederlands vastgoed per 1 januari 2020 niet langer toe te staan in een FBI. Die maatregel hangt nauw samen met de toen eveneens aangekondigde afschaffing van de dividendbelasting.
Nederland loopt met de kabinetsplannen wereldwijd volkomen uit de pas, betoogt Van Garderen, terwijl hij bladert in een duimendik rapport over REIT-structuren in de wereld. Het onderzoek is van de hand van EPRA, de Europese branchevereniging voor beursgenoteerd vastgoed. Deze club, waarmee de Nederlandse vereniging nauwe banden onderhoudt, maakt zich al vele jaren sterk voor meer REIT-regimes. Europa – Turkije en Israël meegerekend – telt inmiddels vijftien REIT-regimes. En de zestiende is in Polen in aantocht. Ook Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika kennen steeds meer fiscaal transparante structuren.
Meer over de visie van Evert Jan van Garderen in het meinummer van Vastgoedmarkt. Lees hier alvast het complete artikel.